Wat eten wij vandaag?

Vandaag eten wij….

Stampot rode kool met gebakken appel met een Valess Vega-Champignon-Schijf-Ding

Stampot rode kool met gebakken appel en een Valess Vega Champignon schijf-ding!
Stampot rode kool met gebakken appel en een Valess Vega Champignon schijf-ding!

Hmm…lekker!

Wil je ook zo’n lekkere stampot maken? Ga dan als volgt te werk…

Haal de buitenste bladeren van de rode kool, snij hem in 4 stukken en haal de kern/stam eruit. Snij de kool nu in dunne reepjes en….ho, wacht! Schenk jezelf eerst een biertje in (bijvoorbeeld een Hertog Jan Lente Bockje). Smelt wat boter in een hoge pan (25 a 30 gram ofzo, we letten niet op de pondjes vandaag!) en roerbak de kool reepjes circa 5 minuten. Voeg wat zout en een scheut balsamico azijn toe en wat water. Breng dit aan de kook (vergeet je bier niet!) en laat met het deksel op de pan een half uurtje stoven. Ach…gooi er ook nog een paar kruidnagels in!

Schil nu de aardappels en snij ze in stukken (zijn ze wat sneller gaar, het gaat immers om het eten niet om het koken zelf!). Breng de aardappels aan de kook, eventueel met wat zout, en laat ze zachtjes gaar koken met het deksel op de pan.

(bier niet vergeten!)

Snij 2 appels (of meer als je wilt) in parten, verwijder het klokhuis en voer die aan de hond. Snij de appel partjes in plakjes. Smelt wat boter in een koeke(n)pan en bak de appel plakjes hierin lichtbruin, strooi er eventueel een beetje suiker over, kristalliseert lekker.

Giet de rode kool af, maar bewaar het vocht, die flikkeren we later weer door de stampot namelijk! Giet de aardappels ook af (dit vocht mag je weg gooien) en stoom ze nog even droog op een laag pitje. Niet aan laten branden, dat stinkt en komt de smaak niet ten goede. Pureer de aardappels, stampen dus, en voeg wat van het kookvocht toe totdat het een mooie puree wordt….

Oh crap, we vergeten de jus en het Valess Vega-Champignon-Schijf-Ding. Gooi de Valess-schijf in de koeke(n)pan (beetje olie erin he, anders brandt het aan) en bak deze aan weerszijden een paar minuutjes. Smelt wederom wat boter in een steelpannetje ofzo, laat het lichtbruin worden en gooi er 250ml water op en de inhoud van een zakje Maggi Tuinkruidenjus. Goed roeren en even laten koken tot het begint in te dikken.

Ok de stampot is gepureerd en de Valess-schijf staat aan te branden, alles weer op schema! Roer de rode kool door de puree, schep het op een bord en garneer met de stukjes appel (vrij doelloos, maar het oog wil ook wat). Dat was het wel zo’n beetje…oh ja, en vergeet je bier niet!

Moi!

2 Replies to “Wat eten wij vandaag?”

  1. Ziet het er niet heerlijk uit dan? Het smaakte wel erg lekker in ieder geval 🙂

    Ik zal m’n recept voor roergebakken spinazie met Valess-Vega-Schijf-Ding ook nog even posten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *