Mijn tweede keer…

[slideshow]

 

Afgelopen week ben ik als officieuze vertegenwoordiger van topSlijter Frans Muthert samen met enkele andere slijters uit het land naar Schotland geweest. Mijn tweede bezoek aan dit prachtige whiskyland! Deze keer ging de reis naar het Schotse eiland Islay. Voor een echte ‘peatlover’ als ik is dat het whisky-walhalla.

Islay is een eiland dat behoort tot een eilanden groep die we de Binnen-Hebriden noemen, deze Binnen-Hebriden liggen aan de westkust van Schotland. Het eiland heeft ongeveer 3000 inwoners en beschikt over 8 nog actieve distilleerderijen.

De trip was georganiseerd door Nederlandse whisky-importeur Bresser & Timmer, die o.a. de Nederlandse importeur is van Bruichladdich (1 van de 8 Islay Distilleries), maar ook enkele mooie onafhankelijke bottelingen in hun assortiment heeft.
We vlogen vanaf Schiphol op Glasgow waar een busje was gehuurd. Met 8 man in een busje reden we (helaas met een omweg van bijna een uur) van Glasgow naar Tarbert waar we overnachten in het Stonefield Castle Hotel. Tot dan toe hadden we nog steeds niets van dit prachtige deel van Schotland gezien, wat de verassing de volgende ochtend des te groter maakte. Het kasteeltje lag vlak aan de kust en leek met het kleurrijke omringende herfstlandschap wel een schilderij.

Na een typisch Schots ontbijt met eieren, bacon en toast lieten we het schilderachtige Stonefield Castle achter ons op weg naar Port Kennacraig, waarvandaan de veerboot naar Port Ellen (Islay) vertrok.

De vaart van Kennacraig naar Port Ellen duurde ongeveer 2 uur, waarbij we onderwijl van de heerlijke zilte zeelucht, schuimkoppen en op de rotsen luierende zeehonden konden genieten.

Zeehonden op de rotsen uit de kust van Islay
Zeehonden op de rotsen uit de kust van Islay

Onze gastheer tijdens ons verblijf was Bruichladdich, en we werden dan ook ondergebracht in het Bruichladdich Academy House waar ons eerst een uitgebreide lunch stond te wachten. Na de lunch werden we uitgebreid rondgeleid door David Keir (Senior Sales Executive), waarna Distillery Manager Allan Logan ons meenam naar 1 van de warehouses voor een bijzondere tasting rechtstreeks uit de casks. Opvallend was een nog niet uitgebrachte Octomore uit 2008 die al ruim 4 jaar ligt te rijpen op een zwaar getoast nieuw Amerikaans eiken vat.

Bruichladdich Casks
Bruichladdich Casks

Het bijzondere aan de Bruichladdich Distillery is hun progressieve, eigenwijze kijk op distilleren. Zo gebruiken zij nog één van de originele stills uit 1881, de originele antieke moutmolen (die rechtstreeks uit een Harry Potter film lijkt te komen) en vullen ze de vaten af op originele sterkte (ergens boven de 70% alcohol), in tegenstelling tot andere distilleries die de new-made spirit eerst terug verdunnen tot ca 65% alcohol. Ook zetten ze een deel van hun vaten rechtop in de warehouses i.p.v. liggend, waardoor er minder verdamping (‘Angel Share’) optreedt.
De ‘Core’ Bruichladdich reeks bestaat uit een variatie van ongeturfde whisky’s, daarnaast produceren ze onder de naam Port Charlotte een serie geturfde whisky’s en onder de naam Octomore hun zwaarste-geturfde whisky met ca 167PPM fenolen.

Octomore 2008 straight from the cask!
Octomore 2008 straight from the cask!

‘s Middags werden we door de eigenaar van Octomore Farm, James Brown, vergezeld naar één van zijn weilanden met Schotse Hooglanders, waar zich tevens de waterbron bevindt die door Bruichladdich wordt gebruikt bij hun productieproces. Gelukkig was er een houten schuurtje over de bron gezet waar we konden schuilen voor de regen. Uiteraard onder het genot van een stevige dram Laddy Ten.

Laddy Ten and Octomore spring water tasting with James and David
Laddy Ten and Octomore spring water tasting with James and David

De volgende morgen werden we rondgeleid door de Bowmore Distillery in de gelijknamige plaats Bowmore, (uiteraard inclusief dram!) waarna we snel doorreden naar het zuiden van het eiland voor een lunch bij Ardbeg! (met een pint lager bier) Na de lunch kregen we een exclusieve rondleiding door mijn favoriete whisky distillery, gevolgd door een tasting van de nieuwe Ardbeg Galileo en een zeldzame 1974 Ardbeg Provenance. De Galileo is een nieuwe limited release, ter ere van een experiment van Ardbeg waarbij ze enkele samples whisky de ruimte in hebben gestuurd om te kijken hoe deze zich gedraagt zonder zwaartekracht. Heeft uiteraard niets met marketing te maken. Persoonlijk viel de Galileo mij enigzins tegen; doordat deze een extra rijping heeft gehad op Marsala wijnvaten worden de typische donkere aardse tonen waar Ardbeg whisky zo bekend om staat overheerst door de zoete tonen van de Marsala.

Ardbeg Distillery
Ardbeg Distillery

Nu we toch bij Ardbeg waren hebben we ook nog maar even een kort bezoek gebracht aan mijn op 2 na favoriete distillery Lagavulin en mijn op 1 na favoriete whisky distillery Laphroaig!

Op de weg terug richting Port Charlotte hebben we nog een last minute bezoek gebracht aan de jongste distillery op Islay, Kilchoman. Hier regelde eigenaar Anthony Wills nog een snelle rondleiding en tasting van deze veelbelovende nieuwkomer voor ons.

Kilchoman Spirit Still

 

One Reply to “Mijn tweede keer…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *