Najaars wijnproeverij!

Vanmiddag samen met mijn broer naar een wijnproeverij geweest. Het was voor ons allebij de eerst keer.
Het betrof een vrije wijnproeverij van topSlijter Frans Muthert en werd gehouden in het Best Western hotel in Stadskanaal. Een vrije proeverij houdt in dat de wijnen staan uitgestald op diverse tafels, en iedereen krijgt een boekje met een beschrijving van elke wijn. Je bepaalt dus zelf welke wijnen je wilt proeven.

Wij zijn begonnen met een paar witte wijnen uit Spanje en Argentinïe, waaronder 2 van het Argentijnse wijnhuis Bodega Callia. Een lekkere frisdroge fruitige Chardonnay gevolgd door de Callia Reservado Torrontes, met een wat exotischer pallet met aroma’s van sinaasappelschil en jasmijn. Van die laatste zal ik eens een paar flesjes halen voor Janita, gaat ze wel lusten denk ik 🙂

Daarna zijn we doorgegaan met de rode wijnen van Callia: een Shiraz, Shiraz-Malbec en de Shiraz-Bonarda. Waarvan de laatste bijzonder rijk en complex was met aroma’s van rijp fruit, kruiden en soepele tannine.
De Callia Malbec en Grand Callia hebben we voor later bewaard, eerst even een paar Fransen. De 2 die er wat mij betreft uitsprongen waren de Château le Preuil en de Château Aiquilloux Cuvee Trois Seigneurs beide vol rijp rood en zwart fruit, kruiden en aangename tannine.
Daarna terug naar Argentinïe voor de afsluiters – voor wat betreft de rode wijn, want we konden de dessertwijnen natuurlijk niet overslaan – de Callia Reservado Malbec, 6 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken en de Grand Callia, een blend van Syrah, Tannat en Malbec en maar liefst 18 maanden gerijpt! Daar ga ik absoluut wat flessen van in huis halen! 🙂

De afsluiters van de middag, totaal anders, maar zeker niet minder: Elysium Black Muscat en Essencia Orange Muscat, beide uit Californïe: alsof er een engeltje over je tong piest!
En als aller laatste een Barbadillo Pedro Ximenez welke ik alleen maar kon omschrijven als vloeibare rozijntjes!

Dat wordt een flink boodschappenlijstje dus voor Slijterij Frans Muthert! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *