Whisky Festival Noord Nederland 2011

Der Aa-Kerk, 26 maart 2011

Een rokerige avond!

Afgelopen weekend was het dan eindelijk weer zover, het Whisky Festival Noord Nederland werd voor de 6de keer gehouden, wederom in der Aa-kerk in Groningen.

Rond kwart voor 8 gingen we, na een busrit van een uurtje gevolgd door een wandeling van 10 minuutjes, in redelijk verkleumde staat de kerk binnen. Snel op zoek naar de ‘Spiritus Sanctus’ dus! Lopend over de, honderden jaren oude, grafstenen belandden we als eerste bij de stand van Pernod-Ricard, waar we onze eerste whiskies van de avond nuttigden:

  • Glenlivet 18 y.o. Speyside Single Malt 43%

 

 

Een prachtige zachte Speyside Single Malt met zoetige en bloemige tonen.

 

 

 

 

 

Deze whisky heeft de trend gezet voor alle volgende tastings: Een rijke complexe Cask Strength botteling van 60,4% die uitsluitend op Oloroso sherry vaten heeft gerijpt. Veel zoete en fruitige aroma’s van het sherry vat, met op de achtergrond wat kruidige en licht rokerige tonen.

Na de volle, rijke A’Bunadh was een terugstap naar lichtere whiskies niet echt aan de orde (je maakt ook niet eerst een proefrit in een Mercedes CL500 en daarna in een Volkswagen Golf). Een paar meters verder kwamen we aan bij de stand van Bresser & Timmer, een groothandel in wijn en gedistilleerd, waar we een aantal bijzondere bottelingen van onafhankelijke bottelaars hebben geproefd:

 

 

Een 13 jaar oude Cask Strenght, Single Cask Caol Ila van de onafhankelijkebottelaar Cadenhead. Heerlijke rijke geur en smaak van turfrook met een vleugje ziltigheid.

 

 

 

  • The Peat Monster 46%

 

 

Deze hadden we absoluut  vóór de Caol Ila moeten proeven, want mede door het verschil in alcohol percentage valt hij in het niet bij de Caol Ila 13y.o. The Peat Monster is een blend van de onafhankelijke bottelaar Compass Box en bestaat uit Caol Ila 10-11y.o. en Ardmore 12-17y.o. Intense turfrook in de geur, en rokerig in de smaak met een tikkeltje zoetheid, moutigheid en fruit. Ik ga hem dan ook beslist nog een keer op zichzelf proeven.

 

 

 

  • Daily Drams Laphroaig 11y.o. Sherry Finish 59,5%

 

 

Erg fijne botteling met een sherry finish.  In de reuk tonen van natte aarde, kalk,zeewater, qua smaak een typische Laphroaig met wat ziltige tonen, jodium, citrusfruit. Intens lange afdronk. Wow!

 

 

 

 

  • Single Malt of Scotland 1984 Caol Ila 24y.o. 58,2%

 

 

Een geweldige 24 jaar oude Caol Ila van de onafhankelijke bottelaar SpecialityDrinks Ltd. Erg rijk en complex, met de typische elementen van een Caol Ila. Heerlijke lange afdronk.

 

 

 

 

Na deze 4 prachtige whiskies van de handelaar Bresser & Timmer even een rondje langs wat andere stands, zoals bijvoorbeeld die van Suntory! Suntory, opgericht in 1899 is één van de oudste distributeurs van alcoholische dranken in Japan en sinds 1994 tevens eigenaar van de Bowmore-Morrison Distilleries. Onder deze groep vallen o.a. Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch. Maar de Japanners hebben laten zien dat ze zelf ook goeie whiskies kunnen produceren. Zoals bijvoorbeeld de volgende whisky in onze peat-rally:

  • Hakushu Heavilly Peated  48%

 

 

Deze uitstekende Japanse Single Malt is wat bloemig in de neus met een sterke aanwezigheid van de invloeden van het bourbon vat. Zeer intense turf en rook in de smaak, een drupje water kan dan ook geen kwaad om ruimte te maken voor meer fruitige tonen.

 

 

 

Na deze mooie Japanner werd het tijd voor een klein hapje, dus op naar de Classic Malts stands van Diageo waar we tegen een kleine bijdrage van 5,- mochten genieten van gamba’s in een heerlijke truffelsaus, vergezeld van een Caol Ila Distiller Edition (jaja, weer een Caol Ila! :P)

We bleven nog even bij Diageo voor een mooie rijpe Talisker:

  • Talisker 18y.o. 45,8%

 

 

 

Deze Single Malt van het Schotse eiland Skye is in 2007 nog uitgeroepen tot ‘Best Single Malt Whisky in the World’. Rijke en fruitige aroma’s in de neus, met een beetje rook op de achtergrond. Na een poosje komt de rook naar de voorgrond. Met wat water komen het maritieme karakter wat meer naar boven, met sporen van zeewier en jodium.

 

 

 

De Diageo groep verlatend kwamen we langs de stand van Zuidam. Zuidam is één van de laatste Nederlandse distillateurs die nog op ambachtelijke wijze produceren. Het is een echt familiebedrijf die niet alleen kwalitatief hoogstaande producten maken, maar deze ook nog eens in een mooi jasje steken. Zuidam brengt sinds enkele jaren tevens een paar mooie whiskies op de markt onder de naam Millstone. Tot onze grote vreugde hadden ze ook een Millstone Peated in het assortiment!

  • Millstone Peated 5y.o. 40%

 

 

 

Erg jonge whisky, mooie zachte fruitige smaak , lichte turfrook. In de afdronk komt de turfrook wat meer naar voren. Prachtig product van eigen bodem!

 

 

 

 

 

Verder met ons rondje door de kerk…. In een drukke, benauwde tent op zij van de kerk zie ik vanuit mijn ooghoek een bekende met, jawel, een fles Laphroaig Quarter Cask. Even mijn glas bijhouden dus!

  • Laphroaig Quarter Cask 48%

 

 

De Quarter Cask wordt na een rijping op standaard Amerikaans eiken overgebracht naar speciaal vervaardigde ‘Quarter Casks’ . Deze Quarter Casks worden gemaakt van ex-bourbon vaten en hebben een kwart van de afmeting van de normale vaten. Hierdoor komt de whisky meer in contact met het hout. Zware turfrook in de geur en smaak met een vleugje ziltigheid. Lange, romige afdronk.

 

 

 

Snel de drukke, benauwde tent uit en op zoek naar de Ardbeg stand! Helaas voor ons geen nieuwe Ardbeg’s dit jaar (de Ardbeg Rollercoaster is alleen voor ‘Committee’ leden en dus alleen via de webshop verkrijgbaar. Toch wilden we de kans niet voorbij laten gaan om nogmaals de Ardbeg Uigeadail te proeven!

  • Ardbeg Uigeadail 54,2%

 

Ardbeg, een cult onder de Islay Malts, haalt zijn benodigde water uit het LochUigeadail, waarnaar deze Single Malt dan ook is vernoemd. Een krachtige volle turfrook in de neus met wat zoete aroma’s. Zodra de whisky de mond bereikt een explosie van smaak,  koffie, sigarenrook, turf met wat zoetige sherry tonen, cacao en hout. Erg lange, rokerige afdronk.

 

 

 

 

Bijna elf uur, en dus sluitingstijd! Nog snel even terug naar Bresser & Timmer voor een afsluitertje!

  • The Perfect Dram 1990 Laphroaig 20y.o. 56,3%

 

 

Een Cask Strength, Single Cask botteling van onafhankelijke bottelaar ‘The Perfect Dram’. Stevige tonen van turf en rook in de neus, met wat zoete aroma’s. Rijke, vettige tonen van turf en zeewier, zilt. Zeer lange, ronde afdronk waarin de zilte en turfachtige tonen blijven terugkomen. Perfecte afsluiter!

 

 

 

 

Het was wederom een geslaagde avond in de Aa-kerk! Op naar volgend jaar!

Enrico Klein

3 Replies to “Whisky Festival Noord Nederland 2011”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *